Xolesterinni qanday kamaytirish mumkin
Ogohlantirish: Ushbu maqola shifokorga murojaat qilishning o'rnini bosmaydi va o'z-o'zini tashxislash va davolash uchun foydalanilmaydi. Tashxis va davolash masalalari uchun SkyDoc mutaxassisiga murojaat qiling. Tibbiyot juda moslashuvchan fan bo'lib, u ekstremal holatni tan olmaydi va inson organizimidagi xar bir modda juda muhim funktsiyalarni bajaradi, agar organizmda ortiqcha yoki уetarli darajada shu moddalar bilan ta'minlanmagan bo'lsa, unga zarar etishi mumkin.
Endi biz xolesterin haqida gapiramiz. Internetdan qanday foydalanishni biladigan va kamida bir marta shifokorga tashrif buyurgan har bir kishi xolesterin so'zini yaxshi biladi, faqat uning salbiy tomonlari haqida. Kimdir bu so'z bilan xavotirga ega, chunki shifokor qabulida tekshiruvdan song xolestirin qiymati oshganini ko`rgan vaqt g'amgin bo'lib, dahshatli kasalliklar haqida gapira boshlashdi. Kimdir Internetda turli xil maqolalarni o'qib yoki tibbiy parhezlarni o'rganayotganda, yuqori xolesterinli ovqatlar haqida bilib oladi. Kimdir allaqachon ko'plab afsonalar va afsonalarda aylangan dahshatli "statinlar" so'zidan qo'rqib ketgan. Keling, barchasini bosqichma-bosqich aniqlashga harakat qilaylik va o'zimiz uchun asosiy fikrlarni aniqlab olaylik.
Xolesterin nima
O'zining tuzilishiga ko'ra xolesterin kimyoviy modda bo'lib u tanamizda hosil bo'lishi yoki tashqaridan oziq-ovqat bilan kelishi mumkin. Xolesterin juda ko'p hayotiy funktsiyalarga ega, eng mashhurlari: hujayra devorining ajralmas komponenti; gormonlar va vitaminlar sintezi uchun asos.
Xolesterin darajasini qanday baholash mumkin
Xolesterin miqdori odatda biokimyo laboratoriyasida venoz qonni tahlil qilish orqali baholanadi. Ammo, bunga qo'shimcha ravishda, uni "barmoq bilan urish" deb ataladigan qon testi va maxsus test chiziqlari va moslama yordamida kapillyar qonda tezda baholash mumkin. Masallan, Tibbiy ko'rik paytida odamlarning kapillyar qonni baholash, qonida xolesterin miqdorini tekshirish zarur bo'lgan holatlar uchun eng mos keladi. Xolesterinning tanaga kirishidan butunlay qochish mumkinmi va nima uchun uni dietadan butunlay chiqarib bo'lmaydi?
Xolesterinni to'liq yo'q qilish mumkin mi ?, chunki u D vitamini ishlab chiqarishda ishtirok etadi, shuningdek buyrak usti bezlarini ishlab chiqarish uchun zarurdir. Odatda organizmning ko'plab biokimyoviy reaktsiyalarida ishtirok etadigan gormonlar. Shuningdek, xolesterin miqdorining pasayishi bilan xotiraning yomonlashishi, [depressiya] (depressiya) paydo bo'lishi va ma'lumotlarni qayta ishlashning buzilishi mumkinligi haqida dalillar mavjud.
Qon xolesterin darajasining yuqoriligi qanday xavf-xatarlarga ega?
Xolesterin almashuvi nazariyasi mavjud bo'lib, unga ko'ra uning ortiqcha miqdori qon tomirlari devorlarida cho'kma paydo bo'lishi va achinarli natijada qon oqimini to'liq to'sib qo'yishi va shuningdek noxush bo`lmish miyokard infarkti, insult va hatto oyoq-qo'llarning amputatsiya holatlarga olib kelishi mumkin bo'lgan plakatlar paydo bo'ladi. Yuqori xolesterin bilan yuzaga keladigan bir qator kasalliklar va oqibatlar:
- Ishemik insult
- miyokard infarkti
- Angina
- pastki ekstremitalarning aterosklerozi (pastki ekstremitalarning gangrenasi)
Yuqori xolesterin har doim zararmi?
Kasallik xavfi va xolesterin darajasini pasaytirish bo'yicha majburiy tavsiyalarga qaramay, **xolesterolning 6 mmol / l gacha biroz ko'tarilishi immunitet tizimining ishlashiga foydali ta'sir ko'rsatishi mumkinligini ko'rsatadigan qiziqarli tadqiqotlar mavjud. Bunday ma'lumotlarga qaramasdan, klinik tavsiyalarga ko'ra (bu bizning dori-darmonlarni buyurishda ko'rsatmamiz va yurak-qon tomir xavfini baholash shkalasi), dori-darmonlarni qabul qilishni boshlash odat tusiga kirgan daraja 5,0 mmol/l. hisoblanadi.
Klinik ko'rsatmalar hujjatni yaratish vaqtida mavjud bo'lgan muayyan muammoga taalluqli dalillar bazasini umumlashtiradi va baholaydi. Tanlangan terapevtik yoki diagnostika usulining prognozga ta'siri va xavf-foyda nisbatini hisobga olgan holda, ma'lum bir kasallikka chalingan bemor uchun eng yaxshi terapevtik strategiyani tanlashda amaliyotchilarga yordam berish.
Ehtimol, hayotning barcha davrlarida qonda xolesterinning yagona normasi - 5 mmol / l borligiga ishonish mantiqsiz bo'lar edi. Inson hayotining turli davrlarida ma'lum funktsiyalar sezilarli bo'lishi mumkin. Organizmning rivojlanish bosqichida - uning pastligi qondagi xolesterin miqdori ortib borayotgan hujayralar soniga intensiv sarflanishi, asab va endokrin tizimlarning faol rivojlanishi va gormonlar sintezi natijasi sifatida ko'rib chiqilishi kerak; yetuklik bosqichida qabul qilish va ishlatish o'rtasidagi muvozanat. Xolesterin miqdori hayot jarayonlarining barqarorligini ta'minlaydi va nihoyat, qarish bosqichida xolesterinning o'rtacha ko'payishi himoya omili sifatida qaralishi mumkin.
Yuqori xolesterin uchun xavf omillari.
Xavfli omillarning ikkita guruhi mavjud (ya'ni yuqori xolesterin darajasiga olib keladigan sharoitlar): ba'zilari biz ta'sir ko`rsata olamiz - o'zgartirish mumkin, boshqalariga esa biz ta'sir qila olmaymiz - o'zgartirilmaydi. Muayyan xavf omillari mavjudligiga qarab, davolanish o'zgaradi. O'zgartirilishi mumkin bo'lgan xavf omillari bizning ta'sirimizga mos keladi. O'zgartirib bo'lmaydigan xavf omillarini faqat dori vositalari bilan davolash mumkin. O'zgartiriladigan (o'zgaruvchan) xavf omillari:
- Tana vaznining oshishi
- Ratsionda yog'lar va trans yog'larni ortiqcha iste'mol qilish
- Uglevodlarni iste'mol qilishni ko'paytirish
- Spirtli ichimliklar
- Chekish
- Qon bosimi darajasining oshishi
- Glyukoza darajasining oshishi O'zgartirilmaydigan (o'zgarmas) xavf omillari:
- 65 yoshdan katta
- Erkak
- Genetik transformatsiyalar va irsiy kasalliklar. Xavf omillarining mavjudligi va ularni tuzatish SkyDoc veb-saytida shifokor bilan batafsil muhokama qilinishi va tuzatish bo'yicha tavsiyalar olishi mumkin.
"Yomon" xolesterin nima va "yaxshi" nima
Xolesterolni o'z ichiga olgan oziq-ovqatlar tanaga kirganda, ularning keyingi biokimyoviy o'zgarishi sodir bo'ladi va natijada lipoproteinlar hosil bo'ladi - yuqori zichlik va past zichlik. Yuqori zichlikdagi lipoproteinlar (HDL) - "yaxshi" xolesterin deb ataladi, ular inson salomatligi uchun xavfli emas. Past zichlikdagi lipoproteinlar (LDL)
- Bu "yomon" xolesterin bo'lib, u ortiqcha iste'mol qilinganda tanaga zarar etkazadi. Xavfli omillarga ta'sir qilish, shuningdek, tegishli dori-darmonlarni buyurish orqali uni nazorat qilish va "jilovlash" kerak. Biokimyoviy qon testida "yaxshi" va "yomon" xolesterin darajasini kuzatish va baholash zarur; ular uchun HDL va LDL (mos ravishda) javobgardir.
Yuqori xolesterinni ko'rsatadigan xarakterli shikoyatlar bormi?
Odatda shikoyatlar odatiy emas. Ba'zi hollarda, yurakni ta'minlaydigan tomirlar devorlariga xolesterinning haddan tashqari "cho'kishi" bilan ko'krakning chap yarmida og'riq, yurakning "ishida uzilishlar" hissi paydo bo'lishi mumkin, "so'nayotgan yurak". Miya tomirlarida "depozitlar" bilan ** bosh aylanishi **, quloqlarda "shovqin", boshda "shovqin", pastki ekstremitalarda - "intervalli klaudikatsiya" belgilari bo'lishi mumkin.
Vaqti-vaqti bilan klaudikatsiya - oyoqdagi kramp og'rig'i, yurish paytida paydo bo'ladi va dam olish bilan ketadi. Ateroskleroz (arteriyalar orqali qon oqimini cheklaydigan yog 'birikmalari) tufayli oyoq mushaklarining etarli darajada qon ta'minlanmaganligi tufayli yuzaga keladi.
Agar oʻzingiz yoki yaqinlaringizda bunday shikoyatlar boʻlsa, SkyDoc veb-sayti orqali shifokorlardan malakali yordam soʻrang._
Yuqori xolesterinning oldini olish uchun asosiy choralar
- Jismoniy faollikning etarli darajasi (kamida 30 daqiqa aerobik jismoniy faoliyat - sokin sur'atda yurish, jismoniy mashqlar, suzish havzasi, velosiped).
- Qon bosimi darajasini nazorat qilish va ushlab turish (qo'llab-quvvatlash gipertoniya yoki arterial gipertenziya tashxisi qo'yilganlar uchun eng muhim).
- Uglevodlarni iste'mol qilishni kamaytiring.
- Yog'lar va trans yog'larni iste'mol qilishni kamaytirish (oziqlanish masalasi quyida batafsilroq muhokama qilinadi).
- Spirtli ichimliklar ichishdan saqlaning.
- Chekishni to'xtating.
- Qonda glyukoza miqdorini kuzatib boring va saqlang (eng dolzarb masala [diabetes mellitus] (saharnyy-diabet) tashxisi qo'yilganlar uchun glyukoza darajasini saqlab turishdir).
Oziqlanish bilan yuqori xolesterolni qanday tuzatish mumkin?
"Yomon" xolesterinni kamaytirish uchun siz o'z dietangizdan hayvon yog'larini olib tashlashingiz yoki kamaytirishingiz kerak, ko'p miqdorda sabzavot va mevalarni, shuningdek yog'li kislotalarga boy oziq-ovqatlarni kiritishingiz kerak omega 3, 6, 9 (ular kunjut, zig'ir urug'i yog'i, zaytun moyi, avakado, yong'oq, qizil ikra, seld, skumbriya, kapelin, mersin baliqlarining bir qismidir). Hayvon yog'larini iste'mol qilishni kamaytirishdan tashqari, oson hazm bo'ladigan uglevodlarni iste'mol qilishni kamaytirish kerak (non pishiriqlar, pechene, keks, shakar, pirog, qovurilgan pirog). Kepekli non, don (yuvali yulaf), qattiq bug'doy makaron, guruch, dukkaklilar (loviya, yasmiq) tavsiya etiladi. Bundan tashqari, go'shtli bulonlardan voz kechish va iloji bo'lsa, ularni baliq sho'rvalari bilan almashtirish afzaldir. Sabzavotlar va mevalar kuniga taxminan 3-5 porsiya iste'mol qilinishi kerak. Quyidagi pishirish usullaridan foydalanish tavsiya etiladi: qaynatish, pishirish, bug'lash.
Yuqori xolesterinni qanday davolash mumkin?
Ko'pincha shifokor qon testlari (jigar testlari va boshqa biokimyoviy ko'rsatkichlar) nazorati ostida statinlar guruhidan dori-darmonlarni buyuradi.
Yuqori xolesterin bilan qanday shifokor shug'ullanadi?
Terapevt, umumiy amaliyot shifokori, kardiolog. SkyDoc veb-sayti orqali mutaxassislar bilan uchrashuvga yozilishi mumkin.